Follow us on Facebook

Eroarea si esecul nu sunt sinonime

Eroarea si esecul nu sunt sinonime

Eroarea si esecul nu sunt sinonime. Este un adevar care ne face viata mai usoara. Ar trebui cu totii sa il invatam in copilarie, la scoala si acasa. Insa foarte multi crestem mari cu frica de greseala. Aceasta imagine o intalnim tot mai des proiectata si in lumea jocurilor de societate pentru copii si familii.

Multi copii refuza sa descopere jocurile de societate din frica de a pierde, respectiv frica de esec. Multi parinti cedeaza in fata in acestui argument, lasand sa-i ocoleasca sansa de a petrece cateva momente placute alaturi de copil.

Tocmai acest comportament ar trebui sa incerca sa-l corecteze parintii. Teama de greseala a copiilor. Cu ajutorul jocurilor parintii il pot determina pe copil sa inteleaga ca eroarea si esecul nu sunt sinonime.

Cu totii gresim. Mai mult sau mai putin voit.

Pentru a-l incuraja pe copil sa depaseasca aceasta teama, trebuie sa-i faceti sa vada greseala intr-un mod pozitiv, fara sa o mai asimilati unui esec. Într-adevăr, eșecul apare atunci când cineva nu reușește să-și depășească greșelile pe care tot continua sa le faca.

Insa pentru copill, chiar si o singura greseala poate fi frustranta și il poate descuraja repede.

Ori, ca parinte este necesar sa il faceti pe copil sa inteleaga ca învățarea din greșelile lor este esențială pentru dezvoltarea sa personală.

Jocurile de masa prin faptul ca ne ofera posibilitatea de a ne testa reactiile in fata acelorasi situatii de joc si dupa aceleasi reguli, ne ajuta sa invatam din greseli. Copilul singur poate ajunge sa faca diferenta intre modul in care a jucat prima data un joc si modul in care il joaca dupa 2-3 partide.

Jocurile de societate iti arata ca se poate invata din greseli. Iti mai arata ca oricine poate gresi. Sunt jocuri, de exemplu, cele de indemanare, la care cei mari chiar gresesc mai usor decat cei mici.

Manutele mici cu siguranta se vor descurca mai bine sa aseze niste animale de lemn intr-o piramida in jocul Piramida animalelor de la HABA.

La fel de dezavantajati vor fi parintii si intr-un joc precum Super Rhino care te provoaca sa construiesti zgarie nori din carti de joc.

O alta recomandare este sa alegeti jocuri care fi oprite in orice moment al jocului, fara a afecta placerea si hazul partidei.

Jocul Speed Cups - indemanare in asezarea paharelelor potrivit unui desen. Copii si adultii concureaza de la egal la egal. Distractia garantata. Sfat - savurati jocul, fara a mai numara la final cate carti a castigat fiecare. In acest fel va concentrati pe proces nu pe rezultat.

Jocul Minimatch poate fi intrerupt in orice moment. Stimuleaza atentia la copii si viteza de reactie.

Discutați pozitiv despre greșeală

Copilul este fericit când reușește, iar ca părinți suntem mândri de succesul lor. Cu toate acestea, copilul nostru trebuie să înțeleagă că greseala este o prezenta normala atunci cand testam lucruri noi sau atunci cand descoperim sau invatam. Într-adevăr, dintr-o greseala invatam mai multe decat dintr-un lucru bine facut. Deci copilul nu trebuie sa perceapa greseala ca pe ceva rusionos, de care sa-i fie frica. Cand copilul greseste, incercati sa ii aratati ce poate invata din acest fapt. Subliniati ceea ce a reusit. In acest fel, copilul capata incredere in sine si este motivat pentru a continua. Este motivul pentru care nu ne plac 'pedepsele' date chiar si in gluma la finalul jocurilor. Nu incurajam acest comportament, nici macar in joaca.

Eroarea nu este un eșec

Dacă copilul vede doar fata negativa a greselii, adica esecul, increderea in sine ii va scadea. El va tinde să se teamă mai mult de eșec și nu va fi încurajat să încerce lucruri noi, care il pun in fata unor situatii inedite.

Jocurile de societate, de orice fel, daca sunt alese potrivit varstei copillui si potrivit aprtitudinilor sale din acel moment, il incurajeaza sa faca fata situatiilor neprevazute fara teama de greseala. Daca un copil este mai impulsiv desi v-ati dori sa fie mai calm, oferiti-i jocuri in care viteza de reactie este importanta. In acest fel sansele lui de castig vor fi mai mari decat daca va incerca un joc de atentie si concentrare. Va ajunge sa le descopere si pe acestea dupa ce va fi convins ca sunt si jocuri la care poate castiga.

Prin joc, copilul ajunge sa înțeleagă că greșelile sunt necesare, îl ajută să devină mai conștient de plusurile si minusurile sale. Astfel, jocul jucat fara frica de greseala devine si o forma de autocunoastere. Copilul devine constient de fortele proprii si invata autodidactc sa si le folosească pentru a se adapta la situații diferite.

Eroare și succes

Asadar repetati copilului ca erorile sunt necesare, iar progresul rareori apare in lipsa acestora. Multe invenții au fost descoperite din greșeală. De exemplu razele sau descoperirea Americii de către Christopher Columb, o descoperire care a schimbat cursul omenirii chiar daca a fost făcută din greșeală.