Follow us on Facebook

Rabdarea copiilor se poate educa prin joc

Rabdarea copiilor se poate educa prin joc

Pentru un copil mic, să-și aștepte rândul într-o activitate, respectând astfel pe ceilalți, nu reprezintă o prioritate. Si totusi, la aceasta varsta, nerăbdarea nu este o formă de impolitețe ci o manifestare a curiozității tale, a dorinței de a acumula cât mai mult din ambundența pe care i-o oferă mediul înconjurător. 

Insa pe măsură ce copilul crește, el trebuie să dezvolte capacitatea de a avea răbdare în relațiile cu ceilalți. Această abilitate este esențială în dezvoltarea sa socială, deoarece îi permite să lege relații armonioase cu ceilalți, în special la gradiniță și la școală. Un copil capabil să-și respecte rândul său și cel al altora are, în general, mai multă ușurință de a respecta regulile.

Ca orice deprindere și răbdarea se educă cel mai bine, prin joc și exemple din viața de zi cu zi, explicate pac cu pas. În viața de zi cu zi, anunțați-l când trebuie să-ti astepti si tu rândul.

De exemplu, la magazin, la casa de marcat, într-o sală de așteptare. Nu este suficient faptul că cel mic observă acest lucru. Este importat să îi explicați de ce așteptați la rând.

Așteptarea exersată prin joc la vârste foarte mici. Jocurile care implică reguli cu mai mulți jucători precum jocurile de masă pentru copii mici sunt excelente pentru dezvoltarea acestei deprinderi sociale. Pentru a vă atinge însă scopul ar fi indicat să țineți cont de câteva recomandări, valabile mai ales pentru copii de 2-3 ani:

  • Alege jocuri legate de interesele copilului tău. Dacă îi place mai ales să se miște de colo colo, oferă-i pentru început un joc cu mingi, de exemplu popice pentru cei mici. Pe rand veți da cu mingea pentru a răsturna popicele. Sau oferă-i jocuri simple, dar care imită procese din viața reală și pe care copilul le îndrăgește. De exemplu, tema toboganului din parc din Jocul elefantelul Hopa Sus - ca si in parc, si in acest joc copii trebuie sa-si astepte randul pentru a se da pe tobogan si pentru a-si aduna jucariile preferate de la groapa cu nisip.
  • Sau tema unei petreceri cu tortulet si lumânări din jocul Tortuletul norocos. 

     

  • Rezistă tentației de a-i oferi de la bun început un joc loto. Chiar dacă știi că acestea i-ar testa mai mult răbdarea și memoria, Incearrcă să nu începi chiar cu ele. Uneori acestea sunt lipsite de interactivitatea necesară la început pentru a-l determina pe copil să coopereze.
  • Limitați primele jocuri la 2 participanți, astfel încât rândul copilului să vină mai repede. Veți evita să fie frustrat sau să își piardă interesul în joc.
  • Nu cădeți în capcana de a oferi copilului jocuri care nu se adresează vârstei sale. Chiar dacă vi se pare că el are cunoștințele sau deprinderile necesare, este foarte posibil să nu aibă răbdarea necesară pentru a duce jocul la final tocmai pentru că jocul durează prea mult. Așadar nu fiți chiar dvs. nerăbdător. Dacă copilul nu ajunge până la final el nu va reuși să se bucure de satisfacția de a finaliza. Copilul va reține aceasta experienta ca pe o înfrângere și este posibil ca data viitoare să nu mai dorească să încerce. Așadar luați-o cu pași mici și limitați jocul la 5 sau 10 minute, cu excepția cazului în care copilul dvs. dorește să continue.
  • La final lăudați-vă copilul pentru răbdarea lui.
Cand copii mai cresc
Deja dupa varsta de 3 ani si jumatate, jocurile pot deveni un pic mai bogate in continut. Dar si aici, oferta fiind foarte mare, este important sa alegeti bine.
De exemplu, cu jocul A fost odata pentru cei mici dezvoltam vocabularul, invatam sa-i ascultam si pe ceilalti si sa completam ceea ce ei incep. Ne asteptam randul si suntem atenti la ceilalti jucatori pentru a retine ce spun si pentru a dezvolta apoi la randul nostru. 
Jocul Saculetul fermecat permite de asemenea activitati care antreneaza rabdarea in limitele accesibile acestei varste. Suplimentar stimulam logica prin asocierea formelor cu obiecte si memoria.
Jocul Numaram cu ursuletii imbina activitati pentru deprinderea notiunilor legate de cantitate si numar cu activitati de snuruire. Copiii isi asteapta randul si modul in care se desfasoara jocul le poate pune la incercare rabdarea unora.
Jocuri de rabdare pentru copii de peste 4 ani
Dacă abia la aceasta vârstă descoperiți jocuri de masă pentru copii, pentru a va atinge scopul de a stimula copilul sa aiba rabdare mai mult timp vă recomandăm să începeți jocurile cu cele mai distractive. Chiar dacă acestea sunt de obicei, cele care solicită mai mult viteza de reacție a copilului și mai puțin răbdarea acestuia, sunt câteva care sunt potrivite și pentru acest scop. Daca in schimb veti incepe cu jocuri mai complexe, care solicita mai mult logica si inteligenta, este posibil ca pustiul sa le gaseasca prea dificile pentru inceput.
Asadar pentru 4 ani, va recomandam:
Jocul Piramida animalelor - un joc de indemnarea, logica și răbdare deopotriva
Jocul Cavaleri impiedicati - Un joc aparent simplu, care iti pune rabdarea la incercare dar care in final te rasplateste cu o multime de cavaleri colorati.
Jocul Falonimos - un joc care ii va surprinde pe copii prin provocarea de a crea animale ciudatele. Ineditul situatiei ii ajuta sa se concentreze mai mult timp si sa isi creasca astfel capacitatea de a avea rabdare o perioada mai indelungata.
Pentru a gasi si alte jocuri care va pot sustine in demersul de a educa rabdarea copiilor, pe site-ul nostru accesati sectiunea dedicata fiecarei varste din primul meniu - Jocuri educative pentru copii. In cadrul fiecarei varste veti gasi jocurile care adreseaza fiecare aptitudine la a carei formare sau dezvoltare contribuie.